Diyafram;
objektifin içinde konumlandırılmış olan ve sensöre düşen ışığın miktarını&yoğunluğunun ayarlanmasına olanak veren değişken olmakla birlikteekseriyetle 6 bıçaktan oluşan duzenektir.
Diyafram Açıklığı ;
Çekilecek olan fotoğrafın netliğine, ışık yoğunluğuna, ön yada arka planların flu olmasına etki eder. Aynı zamanda havanın ışık durumuna oranla, fotoğrafın karanlık yada aydınlık olması ENSTANTANE hızı ve ISO değerlerine de bağlı olmakla birlikte diyafram açıklığıyla alakalıdır.
Diyafram Açıklığı ;
1.3 , 1.8, 4.5 , 5.2 vs. gibi değerlerle ifade edilir (Bu değerler durak mesafelerine göre farklılık gösterir)
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, değer küçüldükçe diyafram açılırken, değer büyüdükçe diyafram kısılır. Örnek olarak ; f1.3 Diyafram değeri açık diyaframı ifade ederken, f5.6 değeri kısık diyaframı ifade etmektedir.
Diyafram Açıklığının Fotoğraf Üzerindeki Etkisi ;
Diyafram ve Diyafram Açıklığını öğrendikten sonra, diyaframın fotoğraf üzerindeki etkisine kısa bir şekilde değinelim;
Açık diyaframda (küçük f değeri) diyafram bıçakları açık konumda olduğundan sensöre düşen ışık yoğunluğu fazladır. Dolayısıyla fotoğrafın net ve aydınlık alanları fazladır. Açık diyafram kullanılarak çekilecek olan fotoğraflara örnek göstermek gerekirse net alanların fazla olmasını gerektireceği için Manzara Fotoğraflarını gösterebiliriz.
Açık Diyafram
f1.8
Kısık diyaframda(Büyük f değeri) diyafram bıçakları kısık olacaktır ve sensöre düşen ışık yoğunluğu az oolacağı için fotoğrafın net alanları az olacaktır .Kısaca odaklama nereye yapıldıysa netlikte orada olacaktır. Portre fotoğraflar, makro fotoğraflar, evcil hayvan, yemek, eşya fotoğrafları kısık diyaframla çekilebilecek fotoğraflara örnek gösterilebilir. Kısık diyafram genellikle arka planı bulanık yapmak için kullanılır
Kısık Diyafram
f5.6
Enstantane Hakkındaki Yazımıza BURADAN...
ISO Hakkınddaki Yazımıza BURADAN Ulaşabilirsiniz...
Umarım yazımız merakınız giderebilmistir, Işığınız bol olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder