FOTOĞRAFÇILIK | ISO yada ASA DEĞERİ NEDİR?

ISO VEYA ASA NEDİR?


ISO veya ASA;

terim olarak uluslararası geçerliliği olan ışık duyarlılığı standartıdır. Kısa  bir deyişle ISO, kameramızın
sensörünün mevcut ışığa ne ölçude duyarlı olacağını ifade eder.Bir başka deyişle ISO değerlerini değiştirerek flaşsız ve karanlık ortamlarda sensörün az ışık alan bölümleri algılamasını yada algılamamasına etki etmiş oluruz. Fotoğrafçılıkta ISO kameranın imkan verdiği ölçüde genel olarak 100 ile 26000 ISO değeri arasında olabilmektedir.

ISO'NUN FOTOĞRAF ÜZERİNDEKİ ETKİSİ;

Belirtildiği gibi ISO kameranın ışığa duyarlılığını ifade eder. Kameranın ışığa duyarlılığıda karanlık ortam ve flaşsız çekimlerde fotoğrafın aydınlık çıkmasına olanak verir.
Karanlık ortamlarda neden flaşsız çekim yapayımki diye düşünebilirsiniz ancak karanlık ortamlarda flaş kullanmanın artıları olduğu gibi eksileride mevcuttur. Mesela bir konserdeyseniz ve sahnedeki kişinin fotoğrafını çekmek istiyorsanız muhtemelen sahnedeki kişi bundan rahatsız olacak dikkati dağılacaktır. İnsanların hakkınızda kötü düşünmesini istemiyorsanız flaş kullanmamalısınız.Veya gece uzaktaki bir konuyu çekmek istiyorsanız flaş menziliniz yetersiz kalacak ve flaş fotoğrafa etki etmeyecektir.Ayrıca bazı durumlarda flaş arka planların yok olmasına sebep olur. Buna benzer durumlarda ışık duyarlılığı devreye girer. Yüksek ISO değerleri seçerek karanlık alanların aydınlık olmasını sağlayabilirsiniz. 
Herşeyin fazlası zarardır diyerek ekleme yapmalıyım. ISO değerleri yükseldikçe fotoğrafta gürültü(noise) çoğalır ve buda fotoğrafınızın karıncalı olmasına sebep olur. Tripod kullanmanız gürültü oluşmasını azda olsa azaltacaktır.Yine ENSTANTANE ve DİYAFRAM ayarlarını optimize ederek gren oluşumunu en aza indirgeyebilirsiniz. Aşağıda örnek olarak verilen fotoğrafı inceleyerk ISO'nun fotoğraf üzerindeki etkisini daha net kavrayabilirsiniz





Enstantane Hakındaki Yazımıza BURADAN...
Diyafram Hakkındaki Yazımıza BURADAN Ulaşabilirsiniz...
ISO ve ISO'nun fotoğraf üzerindeki etkisine kısaca değinmiş olduk. Umarım faydalı olabilmişimdir. Işığınız bol olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder